Photoshop: 5 tips en tricks om te gebruiken

Fatsoenlijke Camera

Ten eerste is het van uiterst belang dat je een fatsoenlijke camera aanschaft. Des te meer megapixels des te beter, want dan heeft de foto simpelweg meer detail. Dit is natuurlijk hartstikke belangrijk; des te beter de foto, des te beter het eind resultaat. Met een betere kwaliteit foto, he je meer detail om mee te werken in photoshop. Dus des te beter de foto, des te beter je ervoor staat om het meeste uit je foto te halen door middel van photoshop! Let wel op dat als je camera in hele hoge kwaliteit schiet je, of een (micro) SD kaartje met heel veel capaciteit koopt, of een aantal (micro) SD kaartjes met een lagere capaciteit. Dan zal je nooit een moment hebben waar je (micro) SD kaart ineens vol blijkt te zijn!

Foto Formaat

Om je op een nog grotere voorsprong te zetten voordat je überhaupt in photoshop te werk gaat, raden we het sterk aan dat je met je fatsoenlijke camera ook in RAW formaat foto’s schiet. RAW formaat foto’s zijn, in tegenstelling tot het standaard JPEG formaat, niet bewerkt door de camera. JPEG foto’s worden gecomprimeerd, en verliezen dus een stukje detail. Daar heb je, als je in RAW formaat schiet geen last van. Hier komt natuurlijk ook weer bij kijken dat de foto bestanden een stuk groter zijn dan als je ze in JPEG maakt. Let hier dus weer op dat je een (micro) SD kaartje aanschaft met een hogere capaciteit, zodat je nooit in de knoop raakt met opslag als je de deur al uit bent! Ook raden we aan dat als je bijvoorbeeld bewegende objecten of dieren wil fotograferen dat je dan ook kijkt of de schrijfsnelheid van de (micro) SD kaart ook voldoende is, zodat de foto’s vlekkeloos kunnen weggeschreven worden, en je geen enkel detail verliest.

Photoshop Tutorials/ Cursussen

Als je photoshop voor de allereerste keer opent, ben je waarschijnlijk overspoeld door het aantal tools en knoppen die je kan ontdekken. Je hebt misschien geen idee waar je überhaupt zou kunnen beginnen om je foto zo te krijgen zoals je hem inbeeld. Gelukkig zijn er online zat mogelijkheden om te leren hoe je in photoshop te werk kan gaan. Je kan bijvoorbeeld op YouTube tutorials voor photoshop opzoeken. Vaak variëren deze tutorials van tutorials voor beginners, intermediate, en advanced. Dus ook al ben je al redelijk bekend met het programma, er valt altijd nog wat nieuws te leren wat betreft fotoshop! Als je een officiële cursus wil volgen van de makers van Photoshop, kan dat natuurlijk ook. Deze is te vinden op de adobe website onder de naam ‘Adobe Photoshop for Beginners’. Deze officiële cursus wordt ook geleverd met oefenmateriaal, zodat je kan experimenteren met de tools waar je over gaat leren. Na deze cursus zou je er dus volledig klaar voor moeten zijn om je eigen foto’s te gaan bewerken.

Sneltoetsen in Photoshop

Een van de meest frustrerende dingen met werken in photoshop kan zijn dat je af en toe moet zoeken naar een tool die je wilt gebruiken. Om dat zoveel mogelijk te vermijden adviseren wij dat je met de sneltoetsen te werk gaat. Dit scheelt enorm veel tijd in het proces van foto’s bewerken. In plaats van dat je je door allerlei menu’s heen moet werken om een bepaalde tool te vinden, kan je veelgebruikte tools met een toets meestal al activeren. Zo kun je bijvoorbeeld met de C-toets het uitsnijgereedschap activeren.

Oefenen en geduld

De laatste tip die we je mee gaan geven in dit artikel is dat je gewoon moet blijven oefenen. De sneltoetsen leer je vanzelf uit je hoofd, die hoef je niet net als een Franse woordenlijst op de middelbare school erin te stampen. Geduld is hier ook zoals bij veel dingen een zegen; als je het geduld hebt om photoshop te leren, zal je beloond worden met de vaardigheid om foto’s omtoveren zoals jij dat altijd al voor je hebt gezien! Dus duik een tutorial of de Adobe cursus voor beginners in, en ga aan de slag om je fotobewerking skills te ontwikkelen!

Geef een antwoord