Over ons

Tijdens vakantie is het belangrijk om een goede geheugenkaart bij je te hebben. Tijdens mijn eerste reizen had ik de fout gemaakt om een goedkope geheugenkaart te kopen. Deze geheugenkaart van een onbekend merk ging kapot. Al mijn foto’s verdwenen. Dit gebeurt mij niet meer.

Tegenwoordig neem ik meer dan één geheugenkaart met tijdens mijn trips. Een geheugenkaart voor mijn Canon EOS om te fotograferen. Dit is een SD kaart. Een extra SD kaart als reserve. Deze geheugenkaart gebruik ik uitsluitend als de andere geheugenkaart vol is.

In mijn Canon EOS toestel is het ook mogelijk om een ander formaat geheugenkaart te plaatsen. Naast het SD kaart slot is er ook een Compact Flash slot. Dit is een ander type geheugenkaart. Ik gebruik hier de Compact Flash kaart van Sandisk voor. De Extreme Pro versie.

Ik heb geleerd om de opgeslagen data op mijn geheugenkaart via een kaartlezer op mijn SSD van mijn notebook te zetten. Zo heb ik altijd een veilige back-up en wordt er weer extra opslagruimte op de geheugenkaart gecreëerd. De leessnelheid van de geheugenkaart is daarbij van belang. De ene SD kaart heeft een leessnelheid van 170MB/s, de goedkopere geheugenkaarten 100MB/s.

Er zijn kaartlezers waar je diverse formaten geheugenkaarten kan uitlezen. SD kaart, micro SD, Compact Flash. Het is niet altijd noodzakelijk om een kaartlezer mee op reis te nemen. Sommige notebooks of laptops hebben vaak als een SD kaart slot. Hier mee kun je een SD kaart of micro SD kaart snel mee uitlezen. Als je ruimte in je bagage hebt is een externe kaartlezer dus niet noodzakelijk.

Discipline is echter wel noodzakelijk.  Als je een mooie reis maakt en veel meemaakt, maak je veel foto’s. Tijdens het maken van de back-up maak je de geheugenkaart niet alleen leeg, maar selecteer je direct door om de mooiste en meest bijzondere foto’s uiteindelijk op te slaan. Wat heb je aan een geheugenkaart die volstaat met slechte of dubbele foto’s? Je kijkt ze later nooit meer terug.